Turističke informacije

Uživajte u zelenoj oazi koju zapljuskuje more

Bale gradić koji se ponosi ljepotom svoje prirode, plodnošću zemlje, kristalnim morem, predivnim uvalama i brojnim znamenitostima rado će pružiti gostoprimstvo svakom njegovom gostu. Jer ovdje u Balama sva će vam vrata biti otvorena. Ovdje u Balama potrudit će se da se ugodno osjećate u starogradskoj jezgri, u galerijama, u restoranima i sobama, kućama i stancijama koje se iznajmljuju, kao i u autokampovima San Polo i Colone gdje u predivnoj zelenoj oazi koju zapljuskuje more možete uživati u svojem odmoru.

Baljanska starogradska jezgra u kojoj dominiraju uske uličice popločene kamenom, i danas budi sjećanja na neka davna vremena i generacije koje su u tom mjestu proživjele život u vrijeme kada on nije bio tako brz kao danas. Iako Bale kroče putem velikog razvoja, središte je mjesta sačuvalo onaj dah prošlosti kojeg je teško izbrisati.

U toplim ljetnim večerima kada mjestom odjekuju zvuci jazza s obližnjeg trga, ili u onim večerima kad se brojni turisti zabavljaju na ljetnim feštama, Baljani će kao u dobra stara vremena izvući iz svojih kuća stolice, donijeti ih na ulicu i malo proćakulati - na istroromanskom ili istriotskom dijalektu koji se ovdje još uvijek održao i govore ga i mladi i stari. Istroromanskim ili istriotskim djalektom danas govori samo tisuću do dvije tisuće ljudi južne Istre, pa vam Bale nude prigodu da osluhnete taj poseban djalekt izrastao iz latinskog jezika.

 Bale pružaju zaista idealne uvjete za odmor, provjerite i vi zašto su mnogi izabrali upravo ovo mjesto i uvijek mu se vraćaju. Bale taj neotkriveni svijet čeka i vas.