Korisne informacije

Možda će vam zatrebati pomoć.

Pronađite sve potrebne detalje kako biste uživali u savršenom boravku u Balama.

Planirate li vjenčanje u našem predivnom gradu? Ovdje možete pronaći sve informacije o organizaciji vjenčanja u Balama, uključujući prekrasne lokacije za ceremoniju i sve detalje oko potrebne dokumentacije.

Također, nudimo korisne kontakte za hitne situacije, turističke informacije i lokalne usluge, kako biste bili sigurni da je vaš boravak nezaboravan i udoban. Pomoći ćemo vam i u planiranju putovanja do Balama, pružajući vam upute i savjete kako najbolje stići do našeg grada. I za kraj, inspirirajte se našim preporukama što posjetiti od okolnih gradova i atrakcija, jer želimo da vaša avantura u Balama bude puna ljepote i otkrića.

Više informacija

Vodnjan
Vodnjan

Grad Vodnjan od Bala je udaljen desetak kilometara, a nalazi se na putu prema Puli. Vodnjan je gradić kakvih na Mediteranu ima puno, ali nekoliko će važnih iznimki vaš posjet učiniti sigurno zanimljivim. Naime, ovdje se proizvode najbolja maslinova ulja na svijetu.

Grad Vodnjan otkrit će vam lijepe vizure starih kamenih uličica nastalih na tragovima prethistorijskih gradina. Prošećete li Vodnjanom sigurno ćete zapaziti mnogobrojna zdanja različitih povijesnih razdoblja. U Vodnjanu je šest crkvi, a najatraktivnija je crkva Sv. Blaža, ima zvonik visok 62 metra  koji je najviši u Istri. Neizostavno posjetite ovu crkvu – u njoj se čuvaju tri mumije. Stoljećima su tamo, a zanimljive su i po tome što ni jedno od tri tijela nije balzamirano. Vodnjanske mumije najbolje su očuvane u Europi. U crkvi je i zbirka sakralne umjetnosti sa 730 izložaka te 370 relikvija 250 svetaca.

Pula
Pula

Tridesetak kilometara od Bala udaljen je najveći istarski grad Pula. Pula je grad iznimne povijesti koja  nudi zanimljivosti i atrakcije iz nekoliko povijesnih razdoblja. U središtu Pule je najpoznatiji antički spomenik, amfiteatar - Arena. Građevina  je prvotno bila namijenjena gladijatorskim igrama, a izgrađena je u I. st poslije Krista u doba vladavine cara Vespazijana. Pulska Arena šesti je po veličini amfiteatar na svijetu.

Tri tisuće godina pulske povijesti isprepliće se dana u gradu koji je najveće kulturno i gospodarsko središte Istre. Grad je to u kojem rimski hramovi stoje pored baroknih palača, ranokršćanskih crkvi i austrijskih vila. U Puli prošećite ulicom Sergijevaca, svratite do Augustovog hrama, zastanite pored Dvojnih vrata, popnite se do Kaštela. Odmorite se na Forumu, glavnom gradskom trgu na kojem su se ljudi družili još u doba cara Augusta. Fantastična povijest Pule razlog je da posjetite ovaj grad.

Nacionalni park Brijuni
Nacionalni park Brijuni

Iz Bala se pruža prekrasan pogled na Otočje Brijuni, pa ako vas upravo taj pogled privuče da razgledate ovo fantastično otočje, tada se morate zaputiti u Fažanu, malo ribarsko mjesto odakle kreću brodovi na otočje. Brijunsko otočje jedini je nacionalni park u Istri, njegovih 14 otoka zaposjedaju 736 hektara površine. Kažu da je brijunski arhipelag jedan od najljepših na Mediteranu. Izuzetno je bogat florom, budući da je njegov utemeljitelj, austrijski poduzetnik Kupelwieser, na njemu zasadio nebrojene vrste iz cijelog svijeta. U parku se nalazi i velik broj arheoloških spomenika kao i nekoliko muzeja vrijednih posjete. Brijune  su tijekom proteklog stoljeća posjećivale poznate osobe iz svjetskog jet-seta.

Rovinj
Rovinj

Na petnaestak kilometara od Bala smjestio se, kažu, najromantičniji grad na Mediteranu Rovinj. Rovinj je pravo odredište za sve one koji žude za sentimentalnom atmosferom nekih davno prošlih vremena. S morske je strane grad zaštićen visokom stjenovitom obalom i zidovima kuća izgrađenih na liticama, a prema kopnu čvrstim bedemima. Kad kroz Balbijev luk uđete u stari grad, lijepe uličice dovest će vas do crkve Sv. Eufemije, ili Sv. Fume kako je ovdje zovu, najvećeg i najvažnijeg spomenika u gradu. Barokna je to građevina venecijanskog stila posvećena svetici i mučenici čiji je sarkofag stigao, legenda kaže doplovio, u Rovinj oko 800. godine.

Priobalje između Rovinja-Rovigno i Limskog kanala, rovinjski otoci i zaleđe, krajolik su s predivnim šumama crnike i bora. Zlatni rt najznačajnija je perivojna površina na istočnoj obali Jadranskog mora, dok je kamenolom Monfiorenzo zaštićeni geološki spomenik svjetske vrijednosti. U Rovinju možete otkriti još puno toga.

Limski kanal
Limski kanal

Krenete li iz Bala prema Poreču tada svakako zastanite u Limskom kanalu. Limski zaljev je dio 35 kilometara dugačke Limske udoline (drage), koja se proteže gotovo do središta Istre, grada Pazina. Limski kanal je nešto duži od 10 kilometara, dubine do trideset metara, i na najširem dijelu širok oko 600 metara.
Voda u zaljevu je djelomično boćata, zbog podvodnih izvora slatke vode, pa samim tim pogodna za razvoj biljnog i životinjskog svijeta, a poznato je i uzgajalište riba i školjkaša (kamenice, dagnje, orade, brancini…).

Još u doba prije Krista na okolnim brežuljcima Iliri su gradili svoje naseobine, ilirske gradine. Tu se nalazi Romualdova pećina, u kojoj su se tokom 11.st. i kasnije, održavali crkveni obredi. Pećina je očišćena i otvorena za javnost. Limski zaljev ima status zaštićenog krajolika.

Poreč
Poreč

Nastavite li vožnju od Limskog kanala dalje prema granici stići ćete do Poreča, udaljenog od Bala tek tridesetak kilometara. Poreč je jedna od najvažnijih turističkih destinacija u Istri, Porečani imaju gotovo stoljetno turističko iskustvo, a nekadašnja rimska kolonija, izvanredan je primjer grada razvijenog u romaničkoj arhitekturi s prelijepim venecijanskim gotičkim palačama pokraj kojih se šetnja pretvara u pravi doživljaj. Njegov ortogonalni urbanistički sustav ulica potpuno je sačuvan sve do danas. Za vladavine bizantskog cara Justijana, Poreč je dostigao svoj najveći sjaj. Eufrazijeva bazilika smještena u srcu grada, spomenik je kulture koji još nikoga nije ostavio ravnodušnim. Nastala polovicom VI. stoljeća, u vrijeme biskupa Eufrazija, bazilika je sagrađena u bizantskom stilu, a mozaici kojima su oslikani pročelje i unutrašnjost spadaju među najljepša sačuvana djela bizantske umjetnosti u svijetu. Cijeli je kompleks uvršten u popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Svetvinčenat
Svetvinčenat

Na otprilike 12 kilometara udaljenosti od Bala smjestio se srednjovjekovni gradić Svetvinčenat, pravi istarski dragulj, poznat po nizu manifestacija koje se zbivaju u povijesnim prostorima ovoga gradića. Srednjovjekovni kaštel Morosin-Grimani kao i glavni gradski trg već su niz godina pozornica Festivala plesa i neverbalnog kazališta zbog kojega mnogi turisti ljeti odlaze do ovog gradića. Svetvinčenat je poznat i po tamošnjoj umjetničkoj skupini „Šikuti machine“ u čijoj režiji nastaju brojni performanci, izložbe i koncerti. Ne manje atraktivna je i Fešta mladega vina, ali i Festival sira.

Neka vas ne zbune tri naziva ovoga mjesta Svetvinčenat, Savičenta, San Vincenti, jer ovaj je gradić smješten na jugu središnje Istre zaista predivan i vrijedi se zaputiti do njega i prošetati njegovim uličicama

Dvigrad
Dvigrad

Malo ima tako lijepih i uzbudljivih mrtvih gradova u neposrednom susjedstvu naseljenih mjesta, kao što je Dvigrad, u općini Kanfanar koja se nalazi u neposrednom susjedstvu Bala.

Dvigrad, to su dva grada. Danas je vidljiv samo jedan, na sjevernoj strani u Drazi, a i taj u ruševinama. Drugi grad, s južne strane, nazvan Parentin danas se uopće ne vidi - ostao je samo zaravnak. Dvigrad je postojao već u prethistoriji, i njegovu povijest možemo pratiti i prema arheološkim nalazima i kasnije prema pisanim dokumentima.