Bale u 6 slika

Upoznajte Bale. Svidjeti će vam se.

Bale, mjesto s bogatom poviješću i čarobnim krajolikom, pružaju nezaboravno iskustvo koje spaja ljepotu kamene arhitekture, prekrasne plaže te šetnice uz more, prošarane livadama i šumama gdje se mogu promatrati raznolike vrste leptira. Obala, duga devet kilometara, krije moderan kamp Mon Perin te kristalno čisto more koje čini ovaj kutak Istre posebnim.

Uz raznolike mirise mediteranskog bilja, posjetitelji mogu uživati i u gastronomskim delicijama lokalnih restorana, a neki od najznačajnijih trenutaka provode upravo na obnovljenim stancijama koje odražavaju istarsku tradiciju. Tu su i fascinantni paleontološki nalazi, poput ostataka dinosaura pod morem, što dodatno obogaćuje kulturnu i prirodnu baštinu ovog prekrasnog područja.

Leptiri - bajkovita bića

Kažu da leptiri spadaju u najraznolikija i najnevjerojatnija stvorenja na zemlji, abaš je leptir izabran kao simbol vizualnog identiteta Bala. Leptir se nalazi na svim znakovima dobrodošlice u mjesto, na promidžbenim katalozima, kartama, planovima grada… Jedan veliki leptir „sletio“ je i na kružni tok u Balama, a radi se o skulpturi leptira, radu riječkog akademskog kipara Gorana Štimca.

Bale su leptira izabrale kao simbol svog vizualnog identiteta ne bez razloga. Naime, na ovdašnjim livadama punima cvijeća, na ovom čistom i netaknutom području živičak 390 vrsta leptira. Mnogi su zaštićeni zakonom i uvršteni u visoko ugroženevrste koje se rijetko sreću ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu.

Zaputite li se u Bale, krenete li našim bike, trekking ili pješačkim stazama, ili samo uobičnu šetnju svakako obratite pozornost na ta bajkovita bića. Neki od njih žive samo jedan dan, a nije na odmet spomenuti da su teški samo kao dvije latice ruže. Leptiri su pokazatelj zdravog i uravnoteženog eko sistema, ali i simbol ponovnog rađanja, nade i hrabrosti. Budite hrabri pa dok šećete Balama i predivnom prirodom snimite nekog leptira i ponesite ga sa sobom kao uspomenu.

Bale - Grad hotel

Bale – mali gradić velikog kulturnog i povijesnog značaja, danas su primamljivo odredište turistima iz čitave Europe i svijeta. Sačuvale su neodoljivi šarm svojih uskih kamenih uličica opločenih bijelim kamenom, gotovo intimnu atmosferu za pravi odmor od užurbanosti, stresa i svega onoga što moderne putnike muči u njihovoj svakodnevici.

‍Pitoresknisrednjevjekovni gradić Bale posljednjih je godina doživio pravu preobrazbu –ovdje možete uživati u vrhunskom smještaju u gradu, privatnim sobama,apartmanima i kućama za odmor, a u ovdašnjem kampu smještaj je iz godine ugodinu sve kvalitetniji. Odlična je i gastronomska ponuda.

Zahvaljujući svojim vrijednim ljudima i njihovim ulaganjima u smještajne kapacitete, Bale sigurnim koracima kreću ka ostvarenju ideje da postanu pravi Grad hotel. Ideja je naime, da u budućnosti cijeli grad funkcionira kao hotel. Njegove prekrasne ulice bit će hodnici hotela, a na ulazu u grad nalazit će se recepcija. Ova inovativna ideja stvaranja difuznog hotela, već je privukla pozornost i drugih turističkih mjesta u Europi.

Stancije - imanja okružena predivnim krajolicima

U okolici Bala nalazi se čitav niz stancija. Imanja su to okružena šumama, maslinicima, poljima, vinogradima i voćnjacima. Stancija kako u Istri zovu ta imanja, izvorno znači soba, ili mjesto za odmor, a drugi naziv koji se često koristi su i dvori. Većina ovdašnjih stancija još uvijek čeka obnovu, no jedno je sigurno tko god se odluči obnavljati ova fantastična mjesta morat će poštivati tradiciju i ekološku održivost.

Jedan od najboljih primjera obnove stancija je i popularna stancija Meneghetti. Obnovljena je u nekoliko faza i danas je to mjesto vrhunskog smještaja, luksuznih restorana s izvrsnom gastro ponudom. Poznata po proizvodnji svjetski poznatog maslinovog ulja i vrhunskih vina, stancija Menegetti zasigurno mnogima može poslužiti kao primjer da tradicija, priroda ali i suvremenost mogu zajednički stvoriti jednostavno fantastično mjesto koje će mnogi izabrati za predah od svakodnevne užurbanosti i stresa.

Stancije su u svojoj povijesti oduvijek nosile priču opoljoprivredi, uzgoju životinja i životu u skladu s prirodom. Na stancijama se oduvijek koristilo ono najbolje iz prirode bez njene devastacije, tako će u Balama biti i u budućnosti.

Baljanska obala

Baljanska obala duga je devet kilometara – dio je to netaknute prirode. Tu nisu izgrađeni veliki hoteli, ogromna parkirališta ni objekti koji devastiraju ovaj veličanstveni dio istarske obale. Sve što se gradilo idealno je uključeno uokoliš jer u svakom se trenutku razmišljalo o održivosti. Tako je bilo i proteklih godina kad su na ovom dijelu Bala renovirani kampovi Mon Perin, koji nude vrlo kvalitetan smještaj u prirodnom okruženju.

Na baljanskoj obali, udaljenoj svega sedam kilometara od mjesta – svatko će pronaći neku uvalu, plažu ili možda stjenovito mjesto na kojem će se moći odmoriti uz kristalno čisto more koje oplakuje obalu.  A u večernjim satima svatko tko to poželi može uživati u pravom spektaklu zalaska sunca koje uranja u more i pogledu na otočje Brijuni.

Na obali Bala puno je arheoloških nalazišta, ostataka rimskih cesta, dijelova rimskih vila, uljnih preša… Odlično je sačuvan i fortifikacijski sustav iz doba Austro-ugarskog carstva. I ove će nekadašnje utvrde s kojih seže pogled daleko na pučinu u budućnosti dobiti turističku namjenu. Naravno, svi smještajni kapaciteti bit će uključeni u okoliš. Bale grade turizam po mjeri čovjeka. Grade turizam visoke klase, namijenjen onima koje žele uživati u prirodi neodričući se pri tom suvremenog komfora. Planiraju ovdje napraviti i golf igralište, ali znaju da sada moraju čuvati prirodu za generacije koje dolaze.

Obala Bala, utočište je za sve one koji vole more i prirodu, ali i za sve one koji žele uživati u dobroj gastronomskoj ponudi u nekom od ovdašnjih restorana. Obala Bala zanimljiva je i posebna, pa zašto onda i vi ne biste prošetali njome i uživali u njenim ljepotama i mirisima Mediterana koji će doprijeti do vas dok se odmarate.

Potražite i dotaknite stope dinosaura

Na Svjetskom popisu paleontološki nalazišta, Bale su upisane kao jedino mjesto na svijetu gdje su kosti dinosaura pronađene pod morem. A baš to se dogodilo 1992.godine, kad se pokazalo da su kosti izronjene u podmorju Bala ostaci dinosaura– tih divnih stvorenja koja su prije više milijuna godina vladala svijetom.

Pronađeni dinosaur dobio je i prigodno ime – Histriasaurus, dvojno ime mu je Histriasaurus boscarollii, prema Dariju Boscarolliiju koji je otkrio nalazište. Histriasaurus ili u prijevodu istarski gušter, živio je u geološkom razdoblju rane krede prije više od sto milijuna godina i bio je biljojed.

Priča o dinosaurima koji su živjeli na ovom području nije završena – američki paleontolozi koji su nedavnoistraživali podmorje Bala, kao i drugi znanstvenici vjeruju da će na ovom lokalitetu biti pronađeno još ostataka dinosaura.

Priču o baljanskim dionosaurima pričaju i dva posebna mjesta. U MMC Ulika u Balama, jednom od najposjećenijih centara u Istri, postavljena je stalna izložba ostataka dinosaura koje je izronio Dario Boscaroli, a tu je i vrlo atraktivan model dinosaura koji plijeni pozornost i velikih i malih. Na mjestu arheološkog nalazišta na baljanskom priobalju smjestio se Paleo park, savršeno uklopljen u okoliš, ovaj edukativni i zabavni park, također priča priču o dinosaurima i pravo je mjesto zabave i odmora uz bazene.

Enogastro

Turistička razglednica Bala bila bi nepotpuna kada se ne bi govorilo i o poljoprivredi. Područje Bala prava je riznica autohtonih sorti maslina, simbola zdrave prehrane i tradicionalne ekološke poljoprivrede, kao i kvalitetnih vina i sireva. Maslinova ulja iz Bala, najčešće proizvedena od autohtone Buže, ali i od drugih sorti maslina uvrštena su u prestižne svjetske vodiče o maslinovim uljima, a diče se i brojnim nagradama i priznanjima. Kako i ne bi kad se ljudi ovdje bave maslinarstvom još iz rimskog doba, iz trideset stoljetne tradicije bavljenja maslinarstvom izrasla je i priča o tome kako se nekada put dug sedam kilometara od grada do obale mogao proći skačući s masline na maslinu bez  da "putnik" dotaknite zemlju.

Sa svojim gostima Baljani žele podijeliti ljepote svojih maslinika pa će uskoro biti moguće prošetati stazom maslina, a svi oni koji budu željeli osjetiti čari branja ovog čudesnog ploda moći će to i učiniti u tamošnjim maslinicima. U želji da maslinarstvo u općini dobije još veći zamah potiče se sadnja i uzgoj maslina koje daju poseban šarm baljanskim poljima.Iako se Baljani tradicionalno više bave uzgojem maslina i na ovom se području mogu pronaći nasadi tipičnih istarskih loza - malvazije i istarskog terana. Ova će vina uvijek najbolje leći uz baljanske sireve i domaću istarsku hranu  - nje u Balama ne nedostaje.

U Balama žurba ne postoji, pa svi onima koji tijekom godine žure za poslom i hvataju korak sa sve bržim tempom, predlažemo da zastanu i uživaju u mirisima aromatičnog bilja. Miris kadulje, smilja, ružmarina, lavande i brojnih drugih biljaka koji se širi Balama i okolicom, valja samo dobro udahnuti. Opustit će vam dušu i tijelo.