Baljanske novosti

Natječaj za radno mjesto - Turistički informator

Turistička zajednica Općine Bale raspisuje natječaj za radno mjesto - Turistički informator za rad u Uredu Turističke zajednice na određeno vrijeme.
Više informacija možete saznati na SLJEDEĆEM LINKU.

Poziv iznajmljivačima za prijave za tečaj njemačkog jezika

Nastavno na rezultate anketnih upitnika o interesima iznajmljivača vezano za organizacije edukacija, obavještavamo da je namjera turističkih zajednica općina Bale, Barban, Kanfanar i Svetvinčenat u skoro vrijeme organizirati tečaj njemačkog jezika - početna razina.

Tečaj bi se održao kroz 10 termina, počevši od (okvirno) dana 10.3.2023. godine, a održavao bi se kroz ožujak i travanj. Cijena za polaznike tečaja iznosila bi 15 eura, dok razliku do podmirenja troškova organizacije osiguravaju turističke zajednice.

Mole se iznajmljivači zainteresirani za sudjelovanje na tečaju da se prijave na mail info@bale-valle.hr najkasnije do nedjelje 26.02.2023. godine, a nakon toga prijavljene osobe će se detaljnije izvijestiti o terminima i mjestu održavanja tečaja.

Natječaj za radno mjesto - Turistički informator

Turistička zajednica Općine Bale raspisuje natječaj za radno mjesto - Turistički informator za rad u Uredu Turističke zajednice na određeno vrijeme.
Više informacija možete saznati na SLJEDEĆEM LINKU.

Javni natječaj za izbor direktora/direktorice Turističke zajednice Općine Bale

Javni natječaj za izbor direktora/direktorice Turističke zajednice Općine Bale na mandatno razdoblje od 4 godine nalazi se na SLJEDEĆEM LINKU.

COVID-19 testiranje

Na području Bala moguće je obaviti brzi antigenski test (BAT) i PCR test. Testiranje se vrši na recepciji kampa Mon Perin.

Procedura narudžbe na testiranje:

- svaki dan najkasnije do 16:00 sati za testiranje sljedećeg dana potrebno je dostaviti podatke za najavu potrebe testiranja na mail covid-test@bale-valle.hr
- potrebni podaci: ime i prezime, datum rođenja, država boravka, MBO (za hrvatske građanine), kontakt telefon, kontakt mail, vrsta testiranja (BAT ili PCR)
- cijena testiranja: BAT – 150,00 Kn, PCR – 500,00 Kn; plaćanje na licu mjesta
- nalazi se dostavljaju na mail – BAT u roku 6 sati od testiranja, PCR u roku od 24 sata od testiranja

Dodatna pojašnjenja možete dobiti upitom na navedeni mail ili telefon +385 52 824 270“

Natječaj za radno mjesto turističkog informatora

Turistička zajednica općine Bale raspisuje natječaj za radno mjesto

TURISTIČKI INFORMATOR
za rad u Uredu Turističke zajednice na određeno vrijeme

Posao podrazumijeva obavljanje poslova pružanja informacija gostima, distribucije informativnih materijala i publikacija, prijavu i odjavu gostiju putem eVisitora, naplatu turističke pristojbe, vođenje statistike, kao i ostale administrativno-tehničke poslove sukladno odlukama tijela, planovima i programima Zajednice po nalogu Direktora Turističkog ureda Turističke zajednice Općine Bale.

Kandidat/kinja mora ispunjavati sljedeće uvjete:
1. najmanje završena gimnazija ili druga srednja škola (četverogodišnja) društvenog smjera,
2. aktivno znanje dva svjetska jezika (prednost njemački i talijanski jezik),
3. poznavanje rada na računalu,
4. poznavanje kulturne i turističke ponude općine Bale,
5. posjedovanje komunikacijskih sposobnosti

Kandidat/kinja koji ispunjavaju tražene uvjete dužni su uz prijavu dostaviti:
- životopis
- presliku dokaza o hrvatskom državljanstvu
- presliku diplome o stručnoj spremi

U prijavi na natječaj potrebno je navesti osobne podatke (ime i prezime, datum i mjesto rođenja, OIB, adresu stanovanja, broj telefona, e-mail adresu).

Kandidati svoje prijave sa životopisom i opisom dosadašnjeg radnog iskustva trebaju dostaviti u roku od 7 dana od dana objave natječaja u pismenom obliku sa naznakom „Prijava za radno mjesto u Turističkoj zajednici Općine Bale“ na sljedeću adresu:
Turistička zajednica Općine Bale Rovinjska 1
52211 Bale

Kandidat/kinja može u prijavi navesti i neka druga znanja i vještine koje posjeduje, ili navesti neke okolnosti koje mogu biti od značaju poslodavcu.

O rezultatima po obavljenom natječaju kandidati će biti obaviješteni najkasnije u roku od 10 dana od dana primitka prijave.

Nepotpune i nepravodobne prijave neće se razmatrati.
Dodatne informacije mogu se dobiti na tel: 052/824-270

Direktor TU TZO Bale
Sandi Drandić

Odgoda plaćanja kvartalne obveze paušala poreza na dohodak od iznajmljivanja

Ministarstvo financija omogućilo je odgodu plaćanja kvartalne obveze paušala poreza na dohodak od iznajmljivanja.

Zahtjev za odgodom i način slanja nalaze se na SLJEDEĆEM LINKU.

Zahtjev je potrebno poslati do 31.03.2020. kako bi se ostvarilo pravo na mogućnost odgode plaćanja obveze.

Pravilnik o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe

Pravilnik o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu možete pronaći na SLJEDEĆEM LINKU.

Prvo izdanje 'Tradizione a tavola: jela iz pinjate' u Istri

Sve ljubitelje tradicionalne istarske kuhinje i autohtonih jela od domaćih namirnica zasigurno će privući prvo izdanje gourmet manifestacije  'Tradizione a tavola: jela iz pinjate' koji će se od 13. ožujka do 12. travnja održati u konobama na području Kanfanara, Svetvinčenta i Bala.

U sklopu ove nove gourmet priče sudjelovat će četiri poznate istarske konobe: Kod Kancelira, Castello, Konoba Klarići i OPG Pekica koje će za vrijeme trajanja manifestacije posjetiteljima nuditi niz tradicionalno pripremljenih, toplih jela iz pinjate na način kako su to pripremale njihove none, a na kojima su odrasle brojne generacije Istrijana.

Na meniju će se tako, između ostalog naći i jota od kupusa i repe, maneštra s koromačom, slancom ili trukinjom, kao i tradicionalne istarske pašte: pljukanci, fuži, njoki i ravijoli. Uz domaću paštu, brojni gosti će moći kušati istarski pršut, divlje šparoge, šugo od divljači ili domaće kokoši te jela od istarskog boškarina. Uz sva jela će se moći kušati domaća vina istarskih vinara.

Manifestacija 'Tradizione a tavola: jela iz pinjate' je rezultat suradnje turističkih zajednica Svetvinčenat, Bale – Valle i Kanfanar s turističkom kompanijom Maistra d.d. na razvoju proizvoda gourmet u destinaciji. Ona predstavlja spoj tradicije i vrhunske istarske gastronomije koja svojom neupitnom kvalitetom plijeni pažnju poklonika istinskih gourmet doživljaja. Ova manifestacija samo je jedan od brojnih gourmet događanja koji kontinuirano obogaćuju ponudu Istre te je iznova stavljaju na svjetsku gourmet kartu te iz dana u dan privlače sve više posjetitelja.

Više informacija o jelovniku i cijenama možete pronaći OVDJE.

Donešen Pravilnik o visini članarine TZ-u

Na temelju Zakona o članarinama u turističkim zajednicama (NN 52/19 koji je na snazi od 01.01.2020. godine), dana 7.2.2020. godine donesen je Pravilnik o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici.

Između ostaloga, novi pravilnik propisuje sljedeće:

• turističku članarinu privatni iznajmljivači za 2020. godinu plaćat će po krevetu 45,00 kn, a za pomoćne krevete plaća se 50% manji iznos,
• zaduženje turističke članarine može se uplatiti jednokratno do 31. srpnja, ili u tri rate s rokovima dospijeća (isti kao i za turističku pristojbu) za prvu ratu 31. srpanj, drugu ratu 31. kolovoz i treću ratu 30. rujan tekuće godine za prethodnu (za 2019. godinu Turistička članarina plaća se prema starom Zakonu do 29. veljače)
• za potrebe kontrole ukupnog poslovanja, obveznici će i dalje iskazivati podatak o ukupnom prometu za prethodnu godinu (iz evidencije prometa)
• privatni iznajmljivači kao obveznici plaćanja turističke članarine podnose nadležnoj Poreznoj upravi posebni Obrazac TZ 2 do 15. siječnja tekuće godine za prethodnu godinu u kojoj je u obvezi obračunati i uplatiti članarinu turističkoj zajednici
• pravna osoba i fizička osoba obrtnik plaća mjesečni predujam članarine do posljednjeg dana u mjesecu za tekući mjesec u svoti koja se dobije kada se obračunana svota članarine za prethodno porezno razdoblje podijeli s brojem mjeseci istoga razdoblja
• pravne i fizičke osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost dostavljaju nadležnoj Poreznoj upravi podatke o osnovici za obračun članarine na Obrascu TZ 1 koji su sastavni dio Pravilnika (na poveznici na dnu objave) ili putem sustava ePorezna, s time da se u prilogu zbirnog obrasca na razini obveznika dostavlja razrada po poslovnim jedinicama odnosno djelatnostima.

Pravilnik se može pronaći na sljedećoj poveznici: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_02_14_251.html

Bale posjetili Zaklada Friedrich Ebert i centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo

Jučer je u Balama održan sastanak u okviru istraživačkog projekta pod nazivom: KOPRODUKCIJA LOKALNIH JAVNIH USLUGA S CILJEM ODRŽIVOG RAZVOJA LOKALNE ZAJEDNICE – HRVATSKA ISKUSTVA I PRAKSA a kojeg provode njemačka Zaklada Friedrich Ebert i centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo. Radi se istraživanju koprodukcije - specifičnog oblika intenzivne suradnje javne uprave i građana u obavljanju javnih poslova. 

Primjer Općine Bale posebno je bio zanimljiv zbog prakse uključivanja građana u različite aspekte djelovanja općine.

Sastanku su prisustvovali Izv. prof. dr. sc. Vedran Đulabić s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Blanka Smoljan, koordinatorica projekta Zaklade Friedrich Ebert, Općinski načelnik Edi Pastrovicchio, zamjenik načelnika Sandi Drandić, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Irina Gobbato te predsjednica Udruge umirovljenika Nerina Božac.

Javni poziv za financiranje kamate - privatni iznajmljivači

Javni poziv za financiranje kamate po kreditima privatnim iznajmljivačima na području općine Bale po programu „Kvalitetniji smještaj u Balama“ možete pronaći OVDJE.

Natječaj za radno mjesto turističkog informatora

Turistička zajednica općine Bale dana 17.05.2019. raspisuje natječaj za radno mjesto

TURISTIČKI INFORMATOR
za rad u Uredu Turističke zajednice na određeno vrijeme

Posao podrazumijeva obavljanje poslova pružanja informacija gostima, distribucije informativnih materijala i publikacija, prijavu i odjavu gostiju putem eVisitora, naplatu boravišne pristojbe, vođenje statistike, kao i ostale administrativno-tehničke poslove sukladno odlukama tijela, planovima i programima Zajednice po nalogu Direktora Turističkog ureda Turističke zajednice općine Bale.

Kandidat/kinja mora ispunjavati sljedeće uvjete:
1. najmanje završena gimnazija ili druga srednja škola (četverogodišnja) društvenog smjera,
2. aktivno znanje dva svjetska jezika (prednost njemački i talijanski jezik),
3. poznavanje rada na računalu,
4. poznavanje kulturne i turističke ponude općine Bale,
5. posjedovanje komunikacijskih sposobnosti

Kandidat/kinja koji ispunjavaju tražene uvjete dužni su uz prijavu dostaviti:
- životopis
- presliku dokaza o hrvatskom državljanstvu
- presliku diplome o stručnoj spremi

U prijavi na natječaj potrebno je navesti osobne podatke (ime i prezime, datum i mjesto rođenja, OIB, adresu stanovanja, broj telefona, e-mail adresu).
Kandidati svoje prijave sa životopisom i opisom dosadašnjeg radnog iskustva trebaju dostaviti u roku od 10 dana od dana objave natječaja u pismenom obliku sa naznakom „Prijava za radno mjesto u Turističkoj zajednici općine Bale“ na sljedeću adresu:

Turistička zajednica općine Bale
Rovinjska 1
52211 Bale

Kandidat/kinja može u prijavi navesti i neka druga znanja i vještine koje posjeduje, ili navesti neke okolnosti koje mogu biti od značaju poslodavcu.

O rezultatima po obavljenom natječaju kandidati će biti obaviješteni najkasnije u roku od 15 dana od dana primitka prijave.

Nepotpune i nepravodobne prijave neće se razmatrati.
Dodatne informacije mogu se dobiti na tel: 052/824-270

Direktor TU TZO Bale
Sandi Drandić

UREDBA O VISINI BORAVIŠNE PRISTOJBE ZA 2019. g.

Vlada RH je na svojoj sjednici održanoj 02. kolovoza 2018. donijela Uredbu o visini boravišne pristojbe za 2019. g.
Više informacija na LINKU.

Baljanska noć - 04.08.2018.

Jole, Master band, Elduo i veliki vatromet na Baljanskoj noći 4. kolovoza

Jedna od najpoznatijih kulturno-zabavnih manifestacija u Istri – Baljanska noć bit će održana 4. kolovoza. Ova širom poznata tradicionalna manifestacija redovito okupi velik broj posjetitelja, a organizatori Turistička zajednica općine Bale i Općina Bale, pobrinuli su se da i ove godine bude tako.

Za početak publiku će zagrijati rovinjski Master band poznat po izvrsnim izvođenjima domćih i stranih hitova. Osnovani su 2005. godine i iza sebe imaju gotovo 400 nastupa. Publika ih dobro prihvaća i rado se s njima druži na njhovim nastupima.

Nakon Master banda, na pozornicu će stići Joško Čagalj Jole. Omiljeni pjevač i showmaker svojim nastupom nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pa smo sigurni da izvrsna atmosfera neće izostati na njegovom nastupu na Baljnskoj noći.

Nastup Joleta bit će malo prekinut, a sve zbog toga da bi se pripredio veliki vatromet. Organizatori najavljuju pravi svjetleći spektakl koji će zaparati nebo iznad Bala. Zasigurno će Baljanima i njihovim gostima pravi vatromet prirediti i Luka Brgić i Eleonora Dobrović – popularni je to ELduo. Oni će biti izvrstan uvod u nastavak Joletovog koncerta, a kad se on umori na binu će opet stati Master band i zabava će potrajati dugo u noć, ili kao što je to već uobičajeno trajat će do jutra.

Ovogodišnja Baljanska noć počinje u 21 sat, bit će održana na novoj-staroj lokaciji na igralištu pored sportske dvorane. Upravo je to mjesto na kojem se Baljanska noć održavala do sredine 80-ih godina, kada je preseljena na Trg La Musa. Tradicionalno tijekom održavanja Baljanske noći štošta će se moći kupiti i na prigodinim štandovima.

Objavljen Javni poziv za dodjelu potpora temeljem Programa poticanja diversifikacije privatnog smještaja Eco Domus u 2018. godini

Jedan od ciljeva Istarske županije je održivi razvoj turizma i Istre kao kvalitetne turističke destinacije, što je definirano i Master planom razvoja turizma Istre od 2015. - 2025. Na tragu tog cilja, pokrenut je i program Eco Domus, kojim se potiče diversifikacija i podizanje kvalitete smještaja prema načelima održivog i odgovornog razvoja turizma.

Program Eco Domus je namijenjen malim turističkim smještajnim objektima koji su kategorizirani kao kuće za odmor ili kao apartmani ukupnog kapaciteta do najviše 30 ležajeva. Prilikom odabira objekata, prednost imaju iznajmljivači iz onih sredina u kojima se već provodi sustavno selektivno prikupljanje i zbrinjavanje otpada, koji su registrirani za cjelogodišnje poslovanje i iznajmljivanjem se bave najmanje 2 godine. Osnovne karakteristike Eco Domus smještaja su: Društvena i ekološka odgovornost; Cjelovita zaštita okoliša i zdravlja; Korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje; Korištenje eko certificiranih toaletnih proizvoda; Korištenje prirodnih materijala; Štednja vode i energije, te Sortiranje i recikliranje otpada.

Program dodjele potpora namijenjen je privatnim iznajmljivačima iz Istarske županije koji se prijave u program Eco Domus i/ili koji već imaju certifikat Eco Domus. Potpore su namijenjene za sufinanciranje prilagodbe smještajnog objekta kriterijima za dodjelu certifikata Eco Domus, odnosno za nabavu opreme i namještaja za smještajni objekt (drvene stolice, ležaljke i dr.), sukladno kriteriju broj 10.3. Izbjegavanje korištenja plastike u svim mogućim situacijama. Potpore se dodjeljuju u maksimalnom iznosu do 5.000 kuna, a prijave na ovaj javni poziv zaprimaju se do iskorištenja raspoloživih sredstava, a najkasnije do 31. listopada 2018.

Sve ostale informacije, uvjeti i obrasci za prijavu dostupni su na stranicama Upravnog odjela za turizam Istarske županije http://www.istra-istria.hr/index.php?id=5036

Natječaj za radno mjesto Turističkog informatora

Turistička zajednica općine Bale raspisuje natječaj za radno mjesto
TURISTIČKI INFORMATOR
za rad u Uredu Turističke zajednice na određeno vrijeme

Posao podrazumijeva obavljanje poslova pružanja informacija gostima, distribucije informativnih materijala i publikacija, prijavu i odjavu gostiju putem eVisitora, naplatu boravišne pristojbe, vođenje statistike, kao i ostale administrativno-tehničke poslove sukladno odlukama tijela, planovima i programima Zajednice po nalogu Direktora Turističkog ureda Turističke zajednice općine Bale.

Kandidat/kinja mora ispunjavati sljedeće uvjete:

1. najmanje završena gimnazija ili druga srednja škola (četverogodišnja) društvenog smjera,
2. aktivno znanje dva svjetska jezika (prednost njemački i talijanski jezik),
3. poznavanje rada na računalu,
4. poznavanje kulturne i turističke ponude općine Bale,
5. posjedovanje komunikacijskih sposobnosti

Kandidat/kinja koji ispunjavaju tražene uvjete dužni su uz prijavu dostaviti:

-  životopis
-  presliku dokaza o hrvatskom državljanstvu
-  presliku diplome o stručnoj spremi

U prijavi na natječaj potrebno je navesti osobne podatke (ime i prezime, datum i mjesto rođenja, OIB, adresu stanovanja, broj telefona, e-mail adresu).

Kandidati svoje prijave sa životopisom i opisom dosadašnjeg radnog iskustva trebaju dostaviti u roku od 15 dana od dana objave natječaja u pismenom obliku sa naznakom „Prijava za radno mjesto u Turističkoj zajednici općine Bale“ na sljedeću adresu:

Turistička zajednica općine Bale
Rovinjska 1
52211 Bale

Kandidat/kinja može u prijavi navesti i neka druga znanja i vještine koje posjeduje, ili navesti neke okolnosti koje mogu biti od značaju poslodavcu.

O rezultatima po obavljenom natječaju kandidati će biti obaviješteni najkasnije u roku od 15 dana od dana primitka prijave.

Nepotpune i nepravodobne prijave neće se razmatrati. Dodatne informacije mogu se dobiti na tel: 052/824-270

Direktor TU TZO Bale
Sandi Drandić

Dobar provod uz Maju Šuput i Le Monde

Tradicionalna Baljanska noć i ove je godine u malo pitoreskno mjesto dovela kolone automobila i maksimalnu popunjenost svih raspoloživih ugostiteljskih restorana i barova. Doduše, gužva je bila nešto manja od ranijih godina čemu ponajviše treba zahvaliti velikom broju, također, atraktivnih događanja u okolnim gradovima.

Međutim, ono što je bilo primjetno, i oku za vidjet neizbježno jest mladost, s naglaskom na nježniji spol, koji je došao guštati u nastupu očito vrlo popularne Maje Šuput. Djevojke su po uzoru na vrckavu pjevačicu nosile ljetne haljinice i minjake, a momci ko' momci - uvijek poslušni. Na svaki Majin mig i poziv dizali su ruke i pjevali. Bila je to kako sama pjevačica u jednoj pjesmi kaže- prava amnezija! S druge strane rovinjski je Le Monde, kako to obično i biva odradio odličan nastup s pjesmama i zvucima rock and rolla, soula i klasika.

Vrijeme do ponoći, kada je nebo razveselio višeminutni vatromet ispaljen nad Trgom La Musa, kratilo se ićem i pićem. Valjalo je dakle imati strpljenja i čekati u redu do željenog čevapćića, fritule, pivca ili slastica. Istovremeno, djeca su se zabavljala na dva, a ne jednom vrtuljku i ostalim postavljenim napravama. Tržilo se i za ostalim štandovima - pa se kupovalo remenje, torbe, nakit od drva masline, igračke pa čak i odjevni predmeti, od kojih je na noćnoj i visokoj temperaturi, najtraženija bila haljinica s bratelicama. Vatromet koji je izazivao uzdahe gledatelja okončan je uz aplauz organizatorima Baljanske noći - Općini Bale i njenoj Turističkoj zajednici, koji su se i ovog puta pobrinuli i za organizaciju lutrije, a božica Fortuna i za odabir najsretnijih gostiju.

A kako je sreća nepredvidiva, prva je nagrada u visini od 30 tisuća kuna ostala u Balama. Srećka Adriane Poropat bila je ta prava. Druga nagrada od deset tisuća kuna otputovala je u susjednu općinu, u Kanfanar, a njena je sretna dobitnica bila Petra Tošić. Što se tiče treće i posljednje, koja dobitniku donosi pet tisuća kuna nije predana. Dobitni listić s brojem 01521 je izvučen, no vlasnik ili vlasnica na bini se nije pojavio, što će ne sumnjamo kad vidi svoj broj u novinama, učiniti. (Zapisala i snimila: Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

Oko nas je ljepota, oko nas su boje

Preksinoć je u Multimedijalnom centru Ulika u Balama otvorena 53. po redu izložba Castrum Vallis.

Njena je specifičnost ne samo u činjenici da je jedna od najdugovječnijih u Istri, već u tome da na jednom mjestu i pod istim krovom, s jednakim pravom, okuplja akademske umjetnike i umjetnike po vokaciji.

Glavne teme

Svečanost otvorenja i ove je godine privukla izniman broj posjetitelja, pa je i ovogodišnja praksa pokazala da je prostor Ulike pretijesan da primi sve zainteresirane, koji kako saznajemo od pročelnika za kulturu Ennia Malusa', to mogu učiniti svakog dana, zaključno s 12. kolovozom.

- Boje i vidici Bala, pretočene u dvije grupe "Colours of Bale" i "Bale skylines" ove su godine bile zadane i glavne teme izložbe. Ono što fascinira je činjenica da su boje, ali i vidici Bala, bez obzira koliko ih puta vidjeli ili emotivno osjetili, bili i ostali neiscrpne teme, i uvijek, ovisno od osobe do osobe drugačije doživljeni, rekao je Malusa', koji je u predgovoru kataloga zapisao i da su boje Bala maslinasto zelena i smeđa.

Radovi 73 autora

- Boje koje odlikuju Bale su maslinasto zelena i smeđa, ključan faktor kojim se obrazlažu višestruke emocije, boje emocija u čitavom nizu nijansi, od onih blještavih, razdražujućih do melankoličnih pastelnih tonova plave. One preobražavaju objektivnost i naglašavaju umjetnički doživljaj, emocije i horizonte bez granica, piše u katalogu Ennio Malusa'.

Inače, 53. edicija skupne izložbe Castrum Vallis okupila je 73 autora koji su sa svojim slikama i skulpturama došli iz svih krajeva Istre, Kvarnera, Slavonije, Slovenije i Italije.

(Napisala i snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

Marko Ramljak i Djabe otvaraju festival

Pitoreskne će Bale, i ove godine, od 1. do 4. kolovoza biti domaćin Last Minute Open Jazz Festivala, koji će u svojoj 11. ediciji ugostiti osam izvođača. Prvu jazz večer otvorit će hrvatski Marko Ramljak bend nakon koji nastupaju glazbenici iz Mađarske "Djabe". Večer kasnije slijedi koncert David Helbock Trija i Domagoy Ralasic brasilian trija, dok je treća noć u znaku glazbenika iz More Love Ensemblea i  Davor Križić Experimenta.  Ovogodišnja baljanske jazz edicija bit će okončana koncertima Damir Kukuruzović Django group i banda Naked. Svi koncerti započinju u 21 sat.

Inače, Festival je tijekom svojih edicija ugostio brojna domaća i svjetska imena jazz scene te, kvalitetnim nastupima i pomnim odabirom izvođača, koji potpisuje Tomislav Pavleka iz "Kamenih priča", pozicionirao Bale na prepoznatljivu jazz kartu Istre i šire.

- Festival ove godine u jednaki plan stavlja domaće i inozemne umjetnike, čija će im glazba garantirati iznimno iskustvo u kojim će uživati sva osjetila, veli  Tomislav Pavleka. (N. O. R.)

Le Monde, Maja Šuput i bogate lutrije

Tradicionalna Baljanska noć, koja će se održati za osam dana, u subotu 5. kolovoza, bit će u znaku koncerta popularnih pjevača, bogate lutriju i velikog vatrometa. Atmosferu će zagrijati rovinjski bend Le Monde, Maja Šuput će je dovesti do usijanja, slijedi veliki vatromet u ponoć, pa bogata lutrija koja će raspametiti goste i dovesti ih u stanje nervoznog iščekivanja tko će od posjetitelja biti dobitnik glavne nagrade. Kako saznajemo od Sandija Drandića, direktora Turističke zajednice Bala koja je s Općinom organizator manifestacije, ove će se godine dobitnici nagradnih lutrija nagrađivati novčanim nagradama.

- Glavno izvlačenje dobitniku sretne sreće donijet će 30 tisuća kuna, dok će druga utješna nagrada biti iznos dva puta po deset tisuća kuna (dva dobitnika), odnosno treća - tri vlasnika listića koji će se usrećiti s po pet tisuća kuna, objasnio je na konferenciji za novinare Drandić, dodajući da će se već od sljedećeg ponedjeljka loto listići moći kupiti u uredu baljanskog TZ-a po cijeni od 20 kuna, odnosno na samu Baljansku noć na više punktova. Govoreći o zabavnom dijelu manifestacije, pojasnio je da će uvod biti u znaku raspoloženih i talentiranih Rovinjaca, benda Le Monde, a potom i zvijezde večeri - vrckave Maje Šuput.

- Točno u ponoć nebo nad Balama obasjat će tradicionalni vatromet, nakon kojeg slijedi izvlačenje nagradnih brojeva, a potom i nastavak koncerta Le Monde i Maje Šuput. Inače, Baljanska će noć, započeti u 17 sati biciklijadom, za 19 sati je najavljen nastup Limene glazbe Mon Perin. Baljanska noć, očekivano donosi i bogat "nastup" i prezentaciju istarskih delicija.

No, kako do iduće subote ima vremena spretni su Baljani najavili i događanja za prekosutra. Naime, ove će se subote, s početkom u 20.30 sati u Multimedijalnom centru "Ulika" upriličiti 53.edicija skupne izložbe "Castrum Vallis". Riječ je o kolektivnoj izložbi na koju pristup imaju akademski i amaterski slikari koji će se predstaviti slikama, skulpturama i instalacijama na dvije zadane teme "Colours of Bale" i "Bale Skyline". Ove se godine prijavilo 73 autora iz Istre, Kvarnera, Slavonije, ali i Slovenije i Italije, a izložba će se moći razgledati do 12. kolovoza. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

12 razlogov zakaj obiskati Bale

Če iščete idejo za izlet ob koncu tedna, zanimivo potovanje ali počitnice, bo istrsko mestece Bale lahko resnično presenečenje za vas!

Bale, srednjeveško mesto Castrum Vallis, se nahaja na zahodni obali Istre, na pol poti med Rovinjem in Pulo. Četudi v senci bolj znanih turističnih destinacij, so se Bale razvile v vrhunsko destinacijo, ki zadovolji tudi bolj zahtevne in aktivne goste, ki si želijo poleg sonca in plaže doživeti še kaj več.

Mestece Bale, ponosno na svojo bogato zgodovinsko, kulturno in arhitekturno dediščino, ponuja prav to: niz različnih zanimivosti in značilnosti, ki zagotavljajo lep, zanimiv in prijeten počitek in sprostitev. Če kljub temu potrebujete dodatne razloge za obisk, je tukaj seznam 12-ih  zanimivosti, ki vas bodo prepričale za obisk mesta:

1. Čarobni svet metuljev

Metulj je zaščitni znak mesta, saj na območju mesta in v njegovi okolici živi več kot 400 vrst različnih metuljev. Med njimi so nekatere vrste zaradi redkosti zaščitene kot ogrožene. Med sprehodom po neokrnjeni naravi mesteca boste zagotovo srečali veliko metuljev, tudi redke vrste.

2. Staro mestno jedro in palača Soardo-Bembo

Nekdanja rimska utrdba Castrum Vallis je v srednjem veku postala mestece, utrjeno z obzidjem. Med dvema velikima obrambnima stolpoma je plemiška družina Soardo zgradila veličastno palačo, ki je s poroko med Veroniko Soardo in Alvisem Bembo leta 1618 prešla v lastništvo beneške plemiške družine Bembo. Palača je ohranjena v celoti, poleg nje pa lahko obiskovalci raziščejo še druge stavbe iz srednjega veka: mestno ložo, mestno kaščo (skladišče za shranjevanje zrn) ter mestno in Pretorsko palačo.

3. Edino evropsko najdišče dinozavrov

V sredini glavne plaže mestnega kempa Mon Perin je pomembno nahajališče okamnelih kosti dinozavrov, starih približno 200 milijon let. Kosti so našli na dnu morja leta 1992. Gre za edino najdbo fosilov v Istri in edino mesto v Evropi, kjer so na morskem dnu našli okostja dinozavrov. Obiskovalci se lahko tudi kopajo in potapljajo ob najdbi Histriasaurusa Boscarollija, ostanke kosti pa si lahko ogledajo tudi v muzeju dinozavrov.

4. Največja galerija umetnosti v Istri

V začetku maja leta 2017 je bila v palači Soardo-Bembo odprta hiša umetnosti "Mon Perin Art House", ki je največja umetniška galerija v Istri. Na več kot 1.000 kvadratnih metrih razstavnih površin so bile predstavljene slike, skulpture in keramike najbolj uglednih imen umetniške scene Istre in Kvarnerja.

5. Ornitološki rezervat in muzej ptic

V neposredni bližini devet kilometrov dolge plaže v Balah se sredi neokrnjene narave nahaja Palud, edini ornitološki rezervat v Istri, ki je vsekakor vreden pozornosti. Močvirnato področje na 20 hektarjih skriva 220 do danes znanih vrst ptic. Ptice lahko opazujete v njihovem naravnem okolju, poleg tega pa je v multimedijskem centru odprt tudi muzej ptic z zbirko 180-ih različnih vrst ptic, ki jih je več desetletij Pietro Sassari zbiral v Balah, Rovinju, na Paludu in v okolici.

6. Intimne ulice, po katerih se je sprehajal slavni Casanova

Giacomo Chevalier de Seingalt Casanova, ki velja za največjega zapeljivca 18. stoletja in ikono romantičnega obdobja, je odkril lepoto Bal že pred stoletji: v letih med 1743 in 1747 je Bale obiskal večkrat, saj se je zaljubil v privlačno nečakinjo plemiča iz družine Bembo. Sprehod po intimnih ulicah Bal vam bo pričaral pridih romantike, ki jo je slavni Casanova podrobno opisal v svojih dnevnikih.

7. Slikoviti sakralni objekti

Na področju Bal se nahaja 28 cerkva, od katerih so nekatere še iz zgodnjekrščanskih dni. Župnijska cerkev Sv. Juliana je bila zgrajena na ruševinah bazilike iz 9. stoletja. V kripti, prenovljeni v lapidarij, si lahko ogledate ostanke starejših stavb, v cerkvi pa se nahaja tudi kamniti sarkofag iz 8. stoletja. Številne obiskovalce pritegne tudi cerkev Svetega Duha, s freskami na oboku, na katerih je prikazano življenje Jezusa v obliki stripa. Fascinantna je še cerkev svetega Petra, ki se nahaja na veliki skali na vrhu mesta in daje vtis skoraj nadrealistične scene.

8. Edinstvena zbirka beneških kostumov

Če želite na kratko izkusiti čar Beneškega karnevala, si lahko v obnovljeni palači Soardo-Bembo ogledate zbirko 32-ih beneških karnevalskih kostumov. Sešiti so v znamenitem beneškem ateljeu Merega po originalnih verzijah kostumov plemiške družine Bembo.

9. Aktivne počitnice in avanture

Če imate radi lovske ali športne aktivnosti, Bale z okolico ponujajo neskončne možnosti: poleg kolesarskih in pohodniških poti vam je na voljo tudi šola jahanja in še posebej zanimiva šola potapljanja. Po tečaju potapljanja lahko pod vodstvom potapljaških strokovnjakov doživite edinstveno avanturo – ogled ostankov potopljenih ladij v bližini Bal. Med njimi so nekatere med najbolj znanimi na Jadranu - nemški rušilec Giuseppe Dezza ali parnik Baron Gautsch.

10. Najlepša športna dvorana na svetu

Športna dvorana "Bale" je postala v zadnjih letih razlog, zakaj turisti in Istrani obiskujejo to čarobno mesto. Bale imajo namreč dvorano, ki je leta 2008 osvojila prvo nagrado v športni kategoriji na svetovnem festivalu arhitekture v Barceloni. Za to prestižno nagrado so se potegovali objekti svetovnega slovesa, kot so arena Wembley v Londonu, olimpijski bazen Watercube in teniški center v Pekingu.

11. Kompleks vojaških utrdb

Vojaške utrdbe 'casemates' na južnem delu obale, zgrajene med 1898 in 1914, spadajo med najbolje ohranjene primere obrambne arhitekture 19. in 20. stoletja. Nahajajo se na približno 150 hektarjih obalnega območja in so povezane z mrežo makadamskih cest. Utrdbe Monformo, San Benedetto, Caluzzi, Paravia-vzhod, Paravia-zahod in Paravia vojašnice so zares edinstveno utrjen kompleks z odlično ohranjenimi objekti.

12. Park Histria Aromatica

Park Histria Aromatica se nahaja v bližini Bal, na skupni površini 25 hektarjev. Park krasijo urejena sprehajališča skozi nasade in vrtove z več kot 300 vrstami avtohtonega aromatičnega in zdravilnega rastlinja, oljčnikov in vinogradov, ki so naravni raj za vse čute. Čudovita polja sivke, poprove mete, kamilice, ognjiča, žajblja, pa oljčni nasad in vinograd spominjajo na stare kmetije, tipične za istrsko regijo. Obkrožajo jih hribi in terasasto sezidani kamniti zidovi, med katerimi se lahko sprehajate po urejenih sprehajališčih in počivališčih. Na vrhu hriba vas čaka razgled na celotno obalo Rovinja in Vodnjana, na drugi strani pa na mistično Učko.

Natječaj za radno mjesto Turistički informator

TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE BALE
Rovinjska 1
Bale, 05. svibnja 2017. g.

Turistička zajednica općine Bale raspisuje natječaj za radno mjesto

TURISTIČKI INFORMATOR
za rad u Uredu Turističke zajednice na određeno vrijeme

Posao podrazumijeva obavljanje poslova pružanja informacija gostima, distribucije informativnih materijala i publikacija, prijavu i odjavu gostiju putem eVisitora, naplatu boravišne pristojbe, vođenje statistike, kao i ostale administrativno-tehničke poslove sukladno odlukama tijela, planovima i programima Zajednice po nalogu Direktoru Turističkog ureda Turističke zajednice općine Bale.

Kandidat/kinja mora ispunjavati sljedeće uvjete:

- najmanje završena gimnazija ili druga srednja škola (četverogodišnja) društvenog smjera,
- aktivno znanje dva svjetska jezika (prednost njemački i talijanski jezik)
- poznavanje rada na računalu,
- poznavanje kulturne i turističke ponude Općine Bale
- posjedovanje komunikacijskih sposobnosti

Kandidat/kinja koji ispunjavaju tražene uvjete dužni su uz prijavu dostaviti:
- Životopis
-  Presliku dokaza o hrvatskom državljanstvu
-  Presliku diplome o stručnoj spremi

U prijavi na natječaj potrebno je navesti osobne podatke (ime i prezime, datum i mjesto rođenja, OIB, adresu stanovanja, broj telefona, e-mail adresu)

Kandidati svoje prijave sa životopisom i opisom dosadašnjeg radnog iskustva trebaju dostaviti u roku od 15 dana od dana objave natječaja u pismenom obliku sa naznakom
« Prijava za radno mjesto u Turističkoj zajednici općine Bale» na sljedeću adresu:

Turistička zajednica općine Bale
Rovinjska 1
52211 Bale

Kandidat može u prijavi navesti i neka druga znanja i vještine koje posjeduje, ili navesti neke okolnosti koje mogu biti od značaja poslodavcu.

O rezultatima po objavljenom natječaju kandidati će biti obaviješteni najkasnije u roku od 15 dana od dana primitka prijave.

Nepotpune i nepravodobne prijave neće se razmatrati. Dodatne informacije mogu se dobiti na tel: 052/824-270

Turistička zajednica općine Bale
Direktor Turističkog ureda
Sandi Drandić

U Balama održan 42. susret limenih glazbi Istre

U Balama je 29.04.2017.godine održan susret limenih glazbi Istre. Na susretu je bilo 20-ak orkestara iz Istre (hrvatska, slovenska i talijanska Istra) sa ukupno 800-tinjak izvođača.

Svaki orkestar je na početku prodefilirao uz taktove koračnica glavnom ulicom općinskog središta, da bi se svi zajedno ujedinili na placi gdje su prisutne pozdravili župan Valter Flego i načelnik Edi Pastrovicchio. Zabava je trajala do kasno u noć.

Susret puhačkih orkestara Istre (LINK)

Svečano obilježen Dan općine Bale

U petak je službeno obilježen Dana općine Bale i baljanskog zaštitnika, blaženog Julijana.

Svečanost je održana u palači Bembo, a tom su prilikom uručena priznanja zaslužnim građanima i  udrugama. Povelju Općine iz ruku načelnika Edija Pastrovicchija ove su godine dobili dr.sc. Sandro Cergna-za izradu rječnika baljanskog dijalekta i izniman doprinos u očuvanju kulturne i povijesne baštine Bala, UDRUGA „EIA”- za vrijedan doprinos u promicanju zaštite prirode i promidžbu Bala kroz fotografije i UDRUGA „VITA”- za sudjelovanje u organizaciji manifestacija i uključivanje mladih u društvene aktivnosti. Svečanost je upriličila Klapa Castrum Vallis a za zabavni dio pobrinula se već tradicionalno ekipa iz Istra Inspirit.

Dani Općine (LINK)

Andrea Perossa pobjednik ovogodišnjeg "Bale-Valle magic photo"

Andrea Perossa iz Italije gost kampa Mon Perin  snimio je najljepšu fotografiju na ovogodišnjem foto natječaju "Bale-Valle magic photo", odlučili su tako posjetitelji izložbe koja je bila postavljena u MC-u „Ulika“ u Balama te Facebook prijatelji Turističke zajednice općine Bale.

Ove godine na natječaj je pristiglo 70 fotografija Bala na kojima su snimljeni najljepši trenuci ili detalji ovog pitoresknog mjesta. Komisija je izabrala 18 najljepših fotografija koje su predstavljene na izložbi i nakon dva tjedna glasovanja izabrani su pobjednici. Uz Perossu na drugom je mjestu fotografija Igora Petrovića, a na trećem Diane Didović.

Četvrta je to godina za redom da se održava natječaj "Bale-Valle magic photo", na kojem se izabiru najbolje fotografije snimljene u Balama.

S obzirom na velik broj prijavljenih vjerujemo da se svi koji snimaju Bale dobro zabavljaju i slikajući i tražeći motive za fotografiju, a njih zaista ima napretek u ovom mjestu, u predivnoj prirodi koja ga okružuje te uz morsku obalu tako inspirativnu u svakom trenutku.

"Bale-Valle magic photo" bit će održan i naredne godine, pa „naoštrite“ svoje objektive, tko zna možda baš vas očekuje nagrada sljedeće godine.

Baljanska noć oborila rekorde – više od sedam tisuća ljudi pjevalo i plesalo

Rijeke ljudi slijevale su se u subotu navečer uličicama Bala, prema nekim procjenama u gradić u kojem živi tek nešto više od tisuću stanovnika slilo se više od sedam tisuća ljudi. Pitate se zašto? Odgovor je jednostavan – Baljanska noć. Tradicionalna fešta u organizaciji općine Bale i Turističke zajednice.

Ove je godine za zabavu bila zadužena pulska nevista Jelena Rozga, bio je to dobar izbor jer publika je uživala, pjevala, plesala… U ponoć Bale je osvijetlio vatromet. Pratio se uz povike oduševljenja.

Ako je vatromet oduševio brojnu publiku, sigurno su mnogi iščekivali hoće li baš njihov listić nagradne igre biti dobitni. Na nagradnoj lutriji prvu nagradu koju su svi priželjkivali – automobil Citroen C1 osvojio je Matteo Barzan gost iz Pordenona, skuter je odvezla Sanja Orbanić iz Golaša, dok je televizor dobila Lolita Galović iz Bala. Četvrta nagrada bicikl pripala je broju 00462  nepoznatog vlasnika – organizatori ga pozivaju da se javi u Turističku zajednicu.

Turistička zajednica općine Bale raspisuje natječaj za radno mjesto TURISTIČKI INFORMATOR

Posao podrazumijeva obavljanje poslova pružanja informacija gostima, distribucije informativnih materijala i publikacija, prijavu i odjavu gostiju putem e-visitora,  naplatu boravišne pristojbe, vođenje  statistike, kao i ostale administrativno-tehničke poslove sukladno odlukama tijela, planovima i programima Zajednice po nalogu predsjednika Turističke zajednice.

Kandidat/kinja mora ispunjavati sljedeće uvjete:

- najmanje završena gimnazija ili druga srednja škola (četverogodišnja) društvenog smjera,
- aktivno znanje dva svjetska jezika (prednost njemački i talijanski jezik)
- poznavanje rada na računalu,
- poznavanje kulturne i turističke ponude Općine Bale
- posjedovanje komunikacijskih sposobnosti

Kandidat/kinja koji ispunjavaju tražene uvjete dužni su uz prijavu dostaviti:

- Životopis
- Presliku dokaza o hrvatskom državljanstvu
- Presliku diplome o stručnoj spremi

U prijavi na natječaj potrebno je navesti osobne podatke ( ime i prezime, datum i mjesto rođenja, OIB, adresu stanovanja, broj telefona, e-mail adresu)
 

Kandidati svoje prijave sa životopisom i opisom dosadašnjeg radnog iskustva trebaju dostaviti u roku od 8 dana od dana objave natječaja u pismenom obliku sa naznakom

« Prijava za radno mjesto u Turističkoj zajednici općine Bale» na sljedeću adresu:

Turistička zajednica općine Bale
Rovinjska 1
52211 Bale

Kandidat može u prijavi navesti i neka druga znanja i vještine koje posjeduje, ili navesti neke okolnosti koje mogu biti od značaja poslodavcu.
O rezultatima po objavljenom natječaju kandidati će biti obaviješteni najkasnije u roku od 8 dana od dana primitka prijave.


Nepotpune i nepravodobne prijave neće se razmatrati.
Dodatne informacije mogu se dobiti na tel:052/824-270

                                             

Turistička zajednica općine Bale
Predsjednik
Edi Pastrovicchio

„Bale Valle Outdoor Fest“ od 10. do 12. lipnja

Prvi „Bale outdoor fest“ bit će održan u Balama od 10. do 12. lipnja. Prvog dana ovog novog i zanimljivog događanja organizirat će se utrka na deset kilometara koja starta u 20 sati, a nazvana je „10K RUN“. Pa svi oni koji žele trčati i promatrati zalazak sunca sigurno će uživati u ovoj utrci. Uoči utrke u 18 sati, u MC-u „Ulika“ bit će održano predavanje nutricionistice Marinele Šaina, a ona će govoriti o zdravoj prehrani za sportsku aktivnost. Živa glazba i gastro ponuda zabavljat će od 21 sat sve one željne druženja i dobre hrane, a dobro je svratiti u 21.30 sati do MC-a „Ulika“ gdje će biti održano još jedno predavanje i to fizioterapeuta Gorana Usainovića na temu „Prevencija ozljeda kod trčanja“.

Sljedećeg dana u subotu 11. lipnja starta pustolovna utrka  „Infinitus adventure race“ i to u tri kategorije – Lima, Light i Ultra. Utrka kreće s Trga La Musa u devet, deset i jedanaest sati ovisno o kategoriji.  U timu mora biti najmanje dva člana. Radi se o multidisciplinarnoj utrci na kojoj natjecatelji svladavaju određenu trasu kombinirajući razne sportove (brdski biciklizam, trčanje, veslanje, plivanje, spuštanje i penjanje alpinističkom opremom, ronjenje, istraživanje spilja, ... a orijentacija i uporaba orijentacijskog pribora (kompasa i karte terena) su neizostavne tijekom utrke. I u subotu u 18 sati u MC-u „Ulika“ bit će održano predavanje, ovoga puta na temu „Sportske ozljede kod sportaša“, a  o njima će govoriti fizioterapeut Toni Licardo. Zanimljivo će biti i na drugom predavanju koje počinje na istom mjestu u 20 sati, a tema je „Propriocepcija i važnost propriocepcije u prevenciji ozljeda“. O svjesnosti samoga sebe govorit će fizioterapeutkinja Tina Mikleuš. Za sve željne druženja i zabave u 19 sati na Trgu La Musa kreće živa glazba garnirana gastro ponudom. A što je to capoeira u 21 sat pokazat će Capoeira Club Pula.

I kako bi taj vikend u Balama bio u zaista sportskom duhu u nedjelju se organizira biciklistički maraton na 47 kilometara i 27km. Starta s Trga La Musa u 9 sati, a natjecatelje će od 11 sati dočekivati živa glazba i gastro ponuda.

Pretprijave za natjecatelje traju do 4. lipnja i svi koji se do tog datuma prijave ostvaruju pravo i na gadgete. Konačne prijave će biti zaključene na dan natjecanja.

Svi oni koji budu sudjelovali u tri događanja ostvaruju popust od 10 posto na startinu, a isti popust nude i Mon Perin kampovi, koji su partner Festivala, za smještaj. Dio predavanja ostvaren je u suradnji s Ortopedskom bolnicom „Dr. Martin Horvat“ iz RovinjaNakon nedavno održanog mirisnog vikenda,  Bale eto nude još jedan zanimljiv i sadržajan vikend, pa ako ste u mogućnosti dođite u Bale.

Aromatic days: Dani kad mirisi caruju Balama

Drugo izdanje Aromatic daysa manifestacije posvećene mirisima i prirodi, završilo je u nedjelju, a Balama će se još dugo širiti iznimni mirisi. Kako i ne bi kad je ovo mjesto okruženo fantastičnim aromatičnim biljem. Trodnevni program započeo je u petak 27. svibnja, na Trgu La Musa, na kojem  se mogla vidjeti atraktivna povorka ljudi u nošnjama, koje su hodu pratiti renesansni zvuci, ali i opojni aromatični mirisi. Slijedio je kratki scenski igrokaz "Ambrina jabuka - parfem renesanse", a potom i radionica "Mirisna harmonijska skala - doživljaji svih čula" na kojem se predstavio mirisi Bala, odnosno sedam esencija utjelovljenih u jedinstvenoj mirisnoj i glazbenoj skali. Kreatorica je ovog mirisa Ivna Škoro, koja kaže da kad se krene u mirisni akord potrebne su tri note, a kad se krene stvarati glazbeni akord također su potrebne tri note, spajajući mirisne i glazbene note, nastao je jednistveni miris Bala, sastavljen od sedam esencija mjesta u kojem dominiraju cvjetno-citrusne note. Neki od sastojaka ovog jedinstvenog mirisa i ove su godine ostali tajna, ali to ga ne čini manje izuzetnim. Ovoj jedinstvenoj priči pomogli  su Petra Blašković i kvartet Quatro Fragranze (Nataša Dragun, Samanta Stell i Branka Tomasi Radmanski).

Tijekom tri dana održan je cijeli niz zanimljivih predavanja, workshopova, čitali su se ljubavni stihovi, ali i slušala romantična glazba. Radio se i herbarij, u Balama se moglo kušati i zdrave napitke, a pozornost mnogih bila je usmjerena i k istarskoj masaži s oblutcima od maslinovog drveta. Upravo  je masaža odlično „legla“ i biciklistima. Bale su se tog dana razgledavale ljubičastim biciklima na kojima su bile košarice pune lavande. Mirisne, naravno.

Nisu zaboravljeni ni najmlađi, jer upravo je njima bila posvećena radionica izrade mirisne slagalice koju je vodila viša dizajnerica tekstila i odjeće Elica Iljoska.

Healing breakfast u hotelu La Grisa i razgledavanje aromatične hotelske sobe, također je mnogima bilo zanimljivo, a posjetitelji su jako rado posjećivali Healing Food Show - gastro - memory food na Trgu La Musa. Tijekom ove bogate vikend manifestacije bio je omogućen je organizirani posjet Histriji Aromatici gdje je održana i modna revija. Elica Iljoska pripremila je pravi modni vremeplov ili možda preciznije mirisno stilski. Kroz antičke kostime prikazana je ljepota žene toga vremena. Robert Šenk potrudio se u nastavku revije prikazati 21. stoljeće vrijeme u kojem je tehnologija zavladala svijetom, ali srećom pojavile su se vile Uroša Raguža i barem na ovoj reviji vratila nas mirisima u neki novi zen.

Odlična posjećenost Aromatic daysa, zadovoljstvo svih koji su sudjelovali u manifestaciji, daje vjetar u leđa organizatoru Turističkoj zajednici općine Bale da već počne s pripremama za narednu godinu. Sandro Mitton iz Turističke zajednice Bala inicijator organiziranja ovih mirisnih baljanskih dana, uvjeren je da Istra može biti i mirisna destinacija i da svojim gostima može pružiti znatno više od standardne turističke ponude koja najčešće nudi narodne veselice i neku tradicionalnu gastronomsku ponudu.

Svratite li do Bala svakako „osluhnite“ opojne mirise koji se ovim mjestom šire i sigurno će vas oduševiti i u danima koji nisu službeno oglašeni kao aromatični dani.


 

4. Forum o kulturi i turizmu: baštinu čuvati edukacijom i suradnjom

U posljednjih deset godina Bale su s ondašnjih 50 tisuća noćenja lani dosegnule brojku od 250 tisuća, a očekuje se da će broj noćenja u Balama u narednim godinama još rasti, rečeno je 4. Forumu o kulturi i turizmu održanom u Balama. Cilj je što bolje i kvalitetnije upoznati mještane Bala sa svime onim što u kulturnom, povijesnom i baštinskom smislu ovo pitoreskno mjesto posjeduje i može predstaviti turistima, kazao je na otvorenju Foruma predsjednik komisije za kulturu  Enio Malusa'. Naglasio je da je Turističko vijeće Bala donijelo i strategiju razvoja koja se ne temelji na suncu i moru, već na vrijednostima i baštine i kulturnih znamenitosti.

- Turist i gost Bala mora "vidjeti" ono što gleda i u što je uperio fotoaparat ili kameru. A da bi znao što gleda, netko mu mora objasniti, prepričati ili jednostavno uputiti ga u sadržaj slike, rekla je Nada Pavleka, članica baljanskog Turističkog vijeća, napomenuvši kako je upravo ta ideja bila vodilja Foruma namijenjenog prvenstveno turističkim djelatnicima i sve brojnijim iznajmljivačima u Balama.

Što sve Bale nude, kakvim sadržajima raspolažu te što se još može učiniti na kvaliteti i jačoj identifikaciji mjesta govorili su stručnjaci Nataša Nefat, dipl. povjesničarka umjetnosti i arheologinja, viša stručna savjetnica-konzervatorica u Upravi za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Puli, Damir Matošević, prof. povijesti i arheolog, kustos u Zavičajnom muzeju u Rovinju, prof. dr. Robert Matijašić, voditelj Katedre za staru i srednjovjekovnu povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Josip Višnjić, konzervator-arheolog, voditelj Odjela Hrvatskog restauratorskog zavoda u Juršićima.

Dan općine

Višednevno obilježavanje tradicionalnog Dana Općine Bale započelo je u četvrtak 28. travnja kada je u Sportskoj zoni „Laco novo“ držana Druga dječja olimpijada. Na njoj su se družila djeca baljanske osnovne škole i vrtića. Pobjednici su bili svi sudionici koji su se ne samo natjecali već i izvrsno zabavljali.

Uz nazočnost brojnih gostiju i građana u petak 29. travnja održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj je načelnik Edi Pastrovichio govorio o radu u proteklih godinu dana, a potom su dodijeljene Plakete općine Bale najvrednijim građanima. Ovogodišnji laureati su mr. spec. Albin Lampe, dipl. ing. šum., za stručnu i savjetodavnu pomoć oko uređenja šumskih puteva u općini Bale-Valle, Predrag Andrijević, za vrijedan osobni doprinos na uređenju zelenih površina mjesnog groblja u općini, te Silvana Drandić, za vrijedan osobni doprinos na uređenju i održavanju cvjetnih nasada u javnom parku u općini Bale-Valle. Nazočni su se potom i zabavljali na prigodnoj predstavi, odnosno pogledali su komediju koja oslikava život Bala od Rimljana do današnjih dana. Kao što ni jedna svečanost ne može proći bez nastupa klape Castrum Vallis, tako je bilo i ovoga puta pa je ova klapa svojim nastupom uveličala i ovu svečanost.

U subotu 30. travnja u Balama se kuhalo, i to na 2. Čeripnja festu. Na baljanskom Trgu La Musa pripremala se čeripnja, a tročlana ocjenjivačka komisija prvo mjesto i nagradu - priznanje Masterchefa  Bala i večeru u "La grisi"  dodijelila je  "morskoj" čeripnji, čiji je glavni sastojak bila hobotnica, a pripremila ju je ekipa "Kod Kancelira". Drugoplasirana je bila  ekipa u sastavu članova vijeća TZ-a Bale, dok su treće plasirani bili gosti iz Savičente N.I.P. tim, koje je za pod čeripnju, pripremio janje. Čeripnja fest imao je i humanitarni karakter, svi koji su kupili bon za kušanje morali su platiti 20 kuna, a prikupljeni novac bit će doniran školi i vrtiću. Za naklonost publike i  ocjenjivačke komisije borilo se dvadeset ekipa iz cijele Istre. Općina i Turistička zajednica Bale natjecateljima su osigurali po sto kuna za nabavku namirnica, a čarobni sastojci nisu bili zabranjeni, pa su mnogi natjecatelji posegnuli za njima.

U nedjelju 1. svibnja u Balama je također bilo svečano, tog je dana u župnoj crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije Sv. Elizabeti dodijeljen sakrament Svete Potvrde ili Krizme.

Akcija čišćenja crkve ‘‘Sv. Petra’’ uz druženje i roštilj

Kažu da kad se male ruke slože, sve se može, a ovog vikenda u Balama su se složile i velike i male ruke i očistile crkvu sv. Petra. Radili su svi koliko je tko mogao, a rukave su zasukala djeca od 7 godina do ljudi u dobroj formi u 70-im godinama. Da druženje bude još bolje i akcija čišćenja još uspješnija potrudili su se i gosti iz Svetvinčenta, koji su se pridružili Baljanima u njihovoj tradicionalnoj proljetnoj akciji čišćenja na kojoj je svake godine sve više ljudi. Korist za zajednicu i dobra atmosfera, druženje svake godine glavno je obilježje ove akcije.

Rezultat ovogodišnjeg čišćenja je uređena crkva, a sve one koji još nisu bili do te crkve pozivamo da prošeću pješačkom stazom 271 pogledaju crkvu i uživaju u miru i tišini. Crkva sv. Petra smještena je na hridi s koje se pružaju prekrasni vidici, u 14. stoljeću podigao ju je porečki biskup, a stara je građevina u potpunosti obnovljena 1904. godine. Crkva je prava turistička atrakcija.

Međunarodna izložba pasa CAC HR

Na terenima Sportskog centra „Laco Nuovo“ u Balama održana je u nedjelju Međunarodna izložba pasa CAC HR. Međunarodnu izložbu pasa organizira Kinološko društvo Rovinj, uz potporu Općine Bale i Turističke zajednice i to po deseti puta u ovom mjestu, od 15 izložbi koliko ih je organiziralo rovinjsko kinološko društvo.  

Za ovogodišnju izložbu najboljih prijatelja čovjeka bilo je prijavljeno 317 pasa i to 173 s hrvatskom putovnicom, potom 81 pas stigao je iz Italije, 33 iz Slovenije, šest iz Srbije, četiri iz Austrije, tri iz Mađarske, dva iz Velike Britanije i po jedan iz Bosne i Hercegovine, Republike Češke, Njemačke, Norveške, Rusije i Slovačke.

Najljepšim psom izložbe suci su proglasili crnu pudlicu čije je ime „Risadan's Passion n kisses“, na drugom je mjestu odlukom sudaca bio pas pasmine golden retriver „Terra magica Lady bollinger“ vlasnice Sandre Grubelić. Isti pas dobio je i titulu najljepšeg mladunca. U kategoriji najbolje autohtone pasmine prvi je bio hrvatski ovčar Vir, vlasnika Ante Ljubića.

Istarski i primorsko-goranski vodiči posjetili Bale

Članovi Društva turističkih vodiča Istarske županije i Udruge vodiča Primorsko-goranske županije posjetili su u subotu Bale. Cilj posjeta bio je provođenje edukacije i usavršavanje znanja i vještina članova ovih društva.

Turistički vodiči u pratnji povjesničara Gaetana Benčića, posjetili su i razgledali kulturne znamenitosti Bala poput crkve Blažene Djevice Marije, palače Bembo, Lapidarija. Razgledali su i postav Multimedijalnog centra „Ulika“. Vodiči su posjetili i uljaru „Grubić“. Tijekom svog posjeta upoznali su se i s poviješću ovoga mjesta, te su saznali što Bale planiraju učiniti u narednim godinama.

Baljanski hotel „La Grisa“ u kategoriji heritage hotela

Baljanski hotel „La Grisa“ ovih je dana dobio rješenje Ministarstva turizma kojim je svrstan u kategoriju heritage hotela ili hotela baština. Tako se hotel „La Grisa“ našao u društvu renomiranih hrvatskih hotela poput zagrebačkog „Palace“ hotela, bolskog „Svetog križa“ i rovinjskog „Angela d'oro“.

Uvjeti za dobivanje ove kategorije potpuno su definirani pa su se u „La Grisi“ morali potruditi da zadovolje sve njih kako bi dobili ovu kategoriju. Najvažniji je onaj da se hotel nalazi u staroj gradskoj jezgri i u staroj građevini.  „La Grisa“ je zaista u staroj jezgri, pomno su obnovljene stare zgrade u kojima se nalaze 22 sobe i dva apartmana. Sobe su elegantno namještene i zaista se razmišljalo o svakom detalju.  Heritage hoteli u svijetu, a tako je i u Hrvatskoj doprinose očuvanju kulturnog i povijesnog naslijeđa. Upravo je to učinjeno i u „La Grisi“. Stare su zgrade sačuvane, obnovljene, prostor je zadržao stari štih kojem je dodana doza modernosti i glamuroznosti.

Restoran „La Grisa“ baštini tradiciju i nudi birana autohtona jela, a smješten je u prostoru nekadašnje poznate oštarije „Alla Pace“ ili „K miru“, a upravo u ovom prostoru kao i u Balama možete uživati u miru i brojnim drugim ljepotama.

Hotel „La Grisa“, koji ima četiri zvjezdice, najbolji je mali obiteljski hotel u Hrvatskoj. Dovoljno da se zaputite do Bala i posjetite ga.

Rekordna turistička sezona

Ovogodišnja turistička sezona u Balama ostat će zapisana kao najuspješnija do sada. Podaci kazuju da je u Balama ostvareno 247.400 noćenja do sredine listopada, ili 19 posto više nego lani u istom periodu. Očekuje se da će sveukupan broj noćenja u Balama do konca godine dostići broj od 250 tisuća noćenja. Velik je to iskorak za Bale, gdje se rado ističe sinergija svih dionika u ostvarenju ovih velikih brojki – privatnih iznajmljivača, privatnih poduzeća i općine.

U Balama živi 1.200 stanovnika, pa kad se broj ostvarenih noćenja usporedi s njima ispada da je ostvareno 208 noćenja po glavi stanovnika, i Bale staju uz bok ovogodišnjem turističkom šampionu Rovinju.

Svi turistički segmenti u ovoj godini bilježe velike poraste. U Mon Perinu, odnosno kampovima San Polo i Colone ostvareno je do sredine listopada 194.980 noćenja, ili 18 posto više nego lani. Privatni iznajmljivači bilježe 35 tisuća noćenja, ili 20 posto više nego lani. Najveći porast i to od čak 220 posto bilježe Krmed i Golaš gdje je ostvareno deset tisuća noćenja. 

Gleda li se broj dolazaka, onda je u Balama u spomenutom periodu bravilo 36.921 turist ili 14 posto više nego lani u istom periodu. Najviše je bilo Slovenaca, slijede Nijemci, a na trećem su mjestu Talijani.

Na krilima izvrsnih ovogodišnjih turistički rezultata u Balama su već počele pripreme za narednu sezonu. Općina, Turistička zajednica i Mon Perin, privatni iznajmljivači i naredne će sezone ponuditi niz programa svima onima koji ove mjesto izaberu za svoj odmor. Nije na odmet spomenuti kako je hotel La Grisa pobjednik u ovogodišnjoj, desetoj akciji “Adrian” kojom  je Slobodna Dalmacija birala najbolji mali i obiteljski hotel u Hrvatskoj. Svoj obol dobrim turistički rezultatima dali su i brojni novi sadržaji u mjestu koje je do nedavno ostvarivalo tek 50 tisuća noćenja godišnje. Spomenimo novi MC „Ulika“, obnovljeni Kaštel Bembo, novi park „Histria Aromatica“, uljaru obitelji Grubić…

Turizam će sigurno u Balama biti značajan pokretač i drugih djelatnosti i ukupnog ekonomskog razvitka mjesta.

Magic foto 2015 – izabrane najbolje fotografije

Do 31. kolovoza zaprimali smo digitalne fotografije snimljene u Balama, te našim kampovima San Polo i Colone. Zabilježili ste na njima najljepše trenutke vašeg boravka u našem mjestu, jedan poseban trenutak, detalj… I eto sad je trenutak da saznamo dobitnika nakon što smo ih pokazali javnosti, na izložbi koja je otvorena u MC „Ulika“ od 4. rujna 2015.

Najbolje fotografije izabrali su sudionici natječaja Magic foto 2015, ali i s...lučajni prolaznici. Odlukom svih njih najljepšom fotografijom proglašena je ona autora Holgera Massner, na drugom je mjesto po broju glasova fotografija koju je snimio Karma Creativ Lab, a treća je fotografija Igora Drandić. Glasovanje je bilo tajno.

Čestitke sretnim dobitnicima!!!

Poziv građanima

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, posjetit će 16. rujna Bale. Pozivamo sve građane na druženje s Predsjednicom  na Trgu Tomasa Bemba u 10 sati.

Predsjednica od ponedjeljka boravi u Istri, pa je za jedno od mjesta svog posjeta izabrala i Bale gdje će se družiti s građanima, razgovarati s njima i tradicionalno se slikati.

Iznimna nam je čast u našoj sredini ugostiti Predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović.

Bažon Sandi osvojio "XC Bale pod zvijezdama"

Noćnom utrkom "XC Bale pod zvijezdama" održanom u subotu u Balama završio je ovogodišnji AXA kup. Šesto kolo utrke privuklo je 58 biciklista. Zbog svoje atraktivnosti, utrka koja je startala u 22 sata privukla je i mnogobrojnu publiku koja je bodrila svoje favorite i odlično se zabavljala. Biciklisti su vozili stazom po cijelom mjestu, a najatraktivnije je bilo u starogradskoj jezgri te u Val della Musa.

Utrku je organizirao AXA klub Bale-Kanfanar-Svetvinčenat, uz svesrdnu pomoć Turističke zajednice Bala i Općine Bale.

Po kategorijama poredak izgleda ovako:

Bale - Poredak kategorija
Bale - Ukupni poredak
Bale  - Totalizator

Odgoda koncerta

Poštovani, zbog lošeg vremena odgođen je koncert TS ''Javor'' koji se je trebao održati večeras na Trg-u Tomaso Bembo u 21h. Koncert će se održat u srijedu 26.08.2015. na istom mjestu i u isto vrijeme.

Manuel Karić iz Bala dobitnik automobila Citorena C1

Manuel Karić iz Bala dobitnik je prve nagrade Citroena C1 (listić br. 02002 ) u bogatoj nagradnoj igri koja je priređena u nastavku Baljanske noći održane u subotu 8. kolovoza.  Sreća je htjela da svojoj kući u Labin sigurno zadovoljan ode i Branko Franković koji je u subotu na lutriji dobio skuter (listić br. 01499). Biciklom je nagrađen Filip Boljkovac iz Dugog Sela (listić br. 01486), a svi koji su kupili listiće predlažemo im da dobro pogledaju brojeve, jer srećka 02082 iz koje se krije televizor još uvijek je bez dobitnika.

Baljanska noć kao što je poznato bila je odgođena subotu ranije zbog lošeg vremena, pa su ove subote spojene dvije fešte Baljanska noć i Dan Turističke zajednice općine Bale. Bio je to dobitna kombinacija za pravu feštu na kojoj je na tisuće ljudi uživalo u nastupima Tomislava Bralića i klape Intrade te Koktelsima i mnoštvu popratnih programa.

Prošla subota bila je još jedna u nizu izvrsnih večeri u Balama. Tijekom ove sezone priređen je još niz programa, a sve da bi turisti i brojna druga publika uživali u njima.

Baljanska noć

Poštovani,

zbog vremenskih neprilika 1. kolovoza bili smo prisiljeni otkazati zabavni dio programa Baljanske noći, naše tradicionalne fešte. Naše druženje nastavit ćemo 8. kolovoza kada će nastupiti Koktelsi te Tomislav Bralić i Klapa Intrade, a bit će izvučeni i dobitnici vrijednih nagrada naše lutrije - automobila Citroen C1, skutera, televizora i bicikla.

Listići za lutriju čije se izvlačenje trebalo održati 1. kolovoza još uvijek vrijede, a i dalje se mogu kupiti u Uredu Turističke zajednice u Balama po cijeni od 20 kuna.
Tradicionalno 8. kolovoza obilježit ćemo i Dan Turističke zajednice Općine Bale. Program počinje na Trgu La Musa u 20 sati.

Dođite, uživajte u druženju i zabavite se!

Poziv za sudjelovanje na 51. Izložbi „Castrum vallis“ (slikarstvo, kiparstvo, grafika, crtež, fotografija)

Općina Bale 51. godinu priprema otvaranje izložbe Castrum Vallis.

Izložba će biti postavljena u Multimedijalno centru «Ulika» (Rovinjska 1 – Bale – 52211) od 25. srpnja do 16. kolovoza 2015.
Nadamo se da ćete se odazvati i učiniti nam čast izlaganjem svojih djela i svojim dolaskom.

Radovi (najviše dva rada) dostavljaju se osobno u Multimedijalni Centar (u radnom vremenu od 9 do 15 sati, od ponedjeljka do petka ili poštom na adresu Multimedijalni Centar Bale, Rovinjska 1, 52211 Bale , do 01. srpnja, kako bi se pripremio katalog.
Radovi će se moći osobno preuzeti nakon izložbe (do 25. kolovoza) u istom radnom vremenu (radovi koji se ne preuzmu u zadanom roku smatrat će se donacijom za stalni postav Galerije).

Ove godine predlažemo da radovi budu vezani uz teme:
Bale - percepcije
Valle - percezioni

Napomena: na radove je potrebno napisati ime i prezime, broj telefona, tehniku, dimenziju.

Predviđeno je da će otvorenje izložbe biti u 20.00 u MC-u ''Ulika''.

Uz nadu da ćemo surađivati, srdačni pozdravi!

Kontakt:
TZ Bale (Galerija)
Tel. : 052/824-270
e-mail: info@istria-bale.com

Natječaj za prijem radnika na određeno vrijeme

TURISTIČKA ZAJEDNICA
OPĆINE BALE, Rovinjska 1
Bale, 08.svibnja 2015.g.

Temeljem  članka 48. i članka 49. stavak 8. Statuta Turističke zajednice općine Bale i odluke Predsjednika Turističke zajednice općine Bale od dana 06.svibnja 2015.g., raspisuje se
Natječaj za prijem radnika na određeno vrijeme za obavljanje sezonskih poslova unutar Turističke zajednice općine Bale

I. Raspisuje se natječaj za prijam u radni odnos na određeno vrijeme Stručnog suradnika u Turističkoj zajednici općine Bale- 1 izvršitelj

Uvjeti:
1. završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij (magistar/magistra) ili specijalistički diplomski stručni studij (stručni specijalist/specijalistica) ili visoka stručna sprema (po ranijim propisima) ekonomske struke
2. poznavanje talijanskog i engleskog jezika
3. poznavanje rada i programa na računalu

II. Uz pisanu prijavu kandidati su dužni priložiti sljedeću dokumentaciju:
- presliku osobne iskaznice i domovnice
- presliku diplome o završenoj stručnoj spremi
- životopis

III. Kandidati svoje prijave sa životopisom i opisom dosadašnjeg radnog iskustva trebaju dostaviti do 18.svibnja 2015. u pismenom obliku sa naznakom
« Prijava za radno mjesto u Turističkoj zajednici općine Bale» na sljedeću adresu:

Turistička zajednica općine Bale
Rovinjska 1
52211 Bale

Kandidat može u prijavi navesti i neka druga znanja i vještine koje posjeduje, ili navesti neke okolnosti koje mogu biti od značaja poslodavcu.

O rezultatima po objavljenom natječaju kandidati će biti obaviješteni najkasnije u roku od 8 dana od dana donošenja Odluke o odabiru.

Nepotpune i nepravodobne prijave neće se razmatrati.

                                              
Turistička zajednica općine Bale
Predsjednik
Edi Pastrovicchio

Čeripnja fest - otkazano

Zbog najavljenog lošeg vremena, nažalost, moramo otkazati manifestaciju „Čeripnja fest“ koju smo planirali organizirati ove subote 4. travnja, a uoči blagdana Uskrsa. Na ovoj smo manifestaciji željeli predstaviti naše tradicionalne delicije, ali nas je vrijeme u tome omelo.
Pozivamo Vas da za blagdan Uskrsa ipak svratite u Bale, u nedjelju 5. travnja na degustaciju pinci te druge tradicionalne slastice koja se oduvijek za blagdan Uskrsa priprema u baljanskim domovima. Druženje započinje ispred crkve Blažene djevice Marije u 10.30 sati.

Želimo Vam sretan i blagoslovljen Uskrs!

Josipović otvorio novo sjedište Turističke zajednice i Multimedijalni Centar "Ulika"

Predsjednik Hrvatske dr. Ivo Josipović danas je posjetio Bale, gdje je u nazočnosti župana Valtera Flega, predsjednika Talijanske unije Furia Radina i prvog baljanskog načelnika Edija Pastrovicchia posjetio renoviranu palaču Bembo i hotel "La Grisa" te je presijecanjem vrpce otvorio Multimedijalni centar "Ulika".

Josipović je toplim riječima zahvalio domaćinima i brojnim Baljanima koji su ga dočeli i ispratili pljeskom, podsjetivši da je u Balama bio prije tri godine. - Puno je toga dobrog i lijepog napravljeno i siguran sam da je vaš gradić po mnogo čemu uzoran. No, upravo ono čemu se osobno u Balama divim je suživot Hrvata i Talijana, a vi ste dokaz da ljudi bez obzira na vjeru, nacionalnost i drugo mogu živjeti zajedno.

Dobrodošlicu je predsjedniku u novootvorenom Multimedijalnom centru Bala uputio načelnik Edi Pastovicchio, kazavši da su od Josipovićeva posjeta 2010. Bale puno toga napravile a sada otvaraju i Multimedijalni centar u kojem je smještena Turistička zajednica, galerija te ornitološka te paleontološka zbirka. Zahvaljujući svemu tome Bale su iz nekadašnjeg mjesta kroz koje se samo prolazilo postale gradić u koji se dolazi.
Kratki glazbeni predah predsjedniku su dali svjetski poznati gitarist Claudio Pio Liviero i sopranistica Siriana Zanolla, čime je i službeno otvoren 2. međunarodni festival gitare u Balama.

(N. ORLOVIĆ RADIĆ, snimio M. ANGELINI)