Najljepša sportska dvorana na svijetu

Sportska dvorana "Bale", postala je posljednjih godina razlogom zbog kojeg i turisti i Istrani posjećuju ovo čarobno mjesto. Naime, upravo Bale imaju dvoranu koja je osvojila prvu nagradu u kategoriji sportskih objekata na prvom Svjetskom festivalu arhitekture u Barceloni 2008. godine. Konkurenti za ovu prestižnu nagradu bile su joj građevine poput arene Wembleyja u Londonu, olimpijskog bazena Watercubea i Teniskog centra u Pekingu.

Projekt zagrebačkoga projektnog studija 3LHD, nagradu za baljansku dvoranu dobio je kao primjer je uklopljenosti suvremene arhitekture u tradicionalno okružje. Motiv suhozida reinterpretiran je u novoj tehnologiji prerađenih elemenata pročelja. Kao najveći objekt u mjestu uza crkvu, dvorana "Bale" je uza svoju osnovnu funkciju školske sportske dvorane postala mjestom javnih gradskih događanja, ali i mjestom u kojem se Baljani i njihovi gosti mogu opustiti u sauni i wellness centru.

U Balama zaista treba pogledati kako je izvršena interpolacija dvorane, u suštini suvremenog objekta u prostor tradicionalnog istarskog mjesta. Zanimljivo je vidjeti i kako je na suvremen način "iskorišten" motiv tradicionalnog kažuna i suhozida u gradnji dvorane i njenog oplošja.

Više informacija