Masline, vino, sir i aromatično bilje

Turistička razglednica Bala bila bi nepotpuna kada se ne bi govorilo i o poljoprivredi. Područje Bala prava je riznica autohtonih sorti maslina, simbola zdrave prehrane i tradicionalne ekološke poljoprivrede, kao i kvalitetnih vina i sireva. Maslinova ulja iz Bala, najčešće proizvedena od autohtone Buže, ali i od drugih sorti maslina uvrštena su u prestižne svjetske vodiče o maslinovim uljima, a diče se i brojnim nagradama i priznanjima. Kako i ne bi kad se ljudi ovdje bave maslinarstvom još iz rimskog doba, iz trideset stoljetne tradicije bavljenja maslinarstvom izrasla je i priča o tome kako se nekada put dug sedam kilometara od grada do obale mogao proći skačući s masline na maslinu bez  da "putnik" dotaknite zemlju. Sa svojim gostima Baljani žele podijeliti ljepote svojih maslinika pa će uskoro biti moguće prošetati stazom maslina, a svi oni koji budu željeli osjetiti čari branja ovog čudesnog ploda moći će to i učiniti u tamošnjim maslinicima. U želji da maslinarstvo u općini dobije još veći zamah potiče se sadnja i uzgoj maslina koje daju poseban šarm baljanskim poljima.

Iako se Baljani tradicionalno više bave uzgojem maslina i na ovom se području mogu pronaći nasadi tipičnih istarskih loza - malvazije i istarskog terana. Ova će vina uvijek najbolje leći uz baljanske sireve i domaću istarsku hranu  - nje u Balama ne nedostaje.

U Balama žurba ne postoji, pa svi onima koji tijekom godine žure za poslom i hvataju korak sa sve bržim tempom, predlažemo da zastanu i uživaju u mirisima aromatičnog bilja. Miris kadulje, smilja, ružmarina, lavande i brojnih drugih biljaka koji se širi Balama i okolicom, valja samo dobro udahnuti. Opustit će vam dušu i tijelo.

Više informacija