Najava događanja

Prvi Teranino festival - spoj terana, istarske rakije i začina u Balama

Sladak, zavodljiv i aromatiziran.  Liker duboke rubin – crvene boje, koji se spojem crnog vina teran i istarske rakije, te začina pretvara u miljenika ženske publike.  Ispijamo ga čistog, u koktelima, ali ga i jedemo u slasticama poput torti i sladoleda.  
Teranino je već godinama apsolutni favorit u likerima, a samim time zaslužio je i svoj festival. 
U organizaciji TZO Bale, udruge proizvođača istarske rakije i i proizvoda na bazi istarske rakije „Lambik“ i Stefana Mužine, kao idejnog začetnika festivala, 1. festival Teranina održat će se 11. i 12. ožujka u Balama, u sportskoj dvorani, s početkom u 12:00 sati.  Ovaj festival zamišljen je kao manifestacija koja će vrednovati teranino, kao jedan od autohtonih i specifičnih istarskih proizvoda.

Svoje sudjelovanje na festivalu potvrdilo je četrnaest proizvođača teranina iz Istre, koji će u dva dana održavanja festivala, posjetiteljima prezentirati svoje proizvode, a oni jesu: Destilerija Krulčić, Aura, Rossi, Dobrilović, Istarska kapljica, OPG Frane, Koraca, Semprevivum, Štifanić, Martesi, Damijanić, Sosich wines, Vina Brčić i Darna. 
 
Uz degustacije i natjecanja u izradi najboljeg koktela i slastica na bazi teranina koje spremaju baljanski ugostitelji – restorani Borghetto, La Grisa i Meneghetti. Nakon 21 sata posjetitelji će uživati i u zabavnom večernjem programu uz Night Express band. 

Osim izložbenog i zabavnog programa, na 1. Festivalu Teranina u Balama, dodijeliti će se i plakete izlagačima za najbolji teranino po ocjenama struke, odnosno Komisije za ocjenjivanje dostavljenih uzoraka.

Vidimo se 11. ožujka u Balama na 1. Festivalu Teranina!